Rafal_Drobczyk_Logo.jpg

Nowe biura Xsolve i Chilid

Autorzy projektu: Biuro Projektów Rafał Drobczyk, Anna Zarudzka oraz Chilid
Zdjęcia: Budzik Studio © XSolve i Chilid
Lokalizacja: Gliwice, ul. Królowej Bony 13
Powierzchnia użytkowa: 1 120 m2
Data projektu: 2016
Data realizacji: 2017
Nagrody:
I nagroda w Plebiscycie Polskie Wnętrze 2017 w kategorii Wnętrze Publiczne
http://sztuka-architektury.pl/article/10999/gala-wreczenia-nagrod-w-plebiscycie-polska-architektura-xxl-2017-za-nami

I nagroda w konkursie OfficeSuperstar 2018 w kategorii Przestrzeń Socjalna
https://officesuperstar.pl/single-office/xsolve-2

Publikacje:
– Architektura Murator Plus, sierpień 2018 /artykuł poświęcony projektowi/
– Archello, Creative Offices: https://archello.com/user/shiell-allie/collection/creative-offices

 

 


Lokalizacja

Wszystko zaczęło się od “Potrzeby”. Do Biura Projektów Rafał Drobczyk zgłosiła się firma z branży IT, która poszukiwała dla siebie nowego miejsca pracy by móc stworzyć dla swoich pracowników nową kreatywną przestrzeń i rozwijać się jeszcze bardziej. Początkowo przymierzaliśmy się z projektem koncepcyjnym i funkcjonalnym obejmującym dwie przylegające do siebie hale na terenie Gliwickich Zakładów Urządzeń Technicznych. Projekt zakładał przebudowę obiektów wraz z urządzeniem terenów rekreacyjnych. Niestety zbyt wysokie nakłady inwestycyjne przeważyły szalę i poszukiwania nowej siedziby trwały nadal. Następnie padł pomysł wybudowania biura od podstaw, dopasowanego całkowicie do potrzeb firmy tak aby z biegiem lat i wzrostem zatrudnienia móc obiekt rozbudować. Zbliżając się w stronę centrum nieopodal Politechniki Śląskiej w sąsiedztwie Parku Naukowo-Technologicznego Inwestor zainteresował się pusta działką graniczącą z rzeką Kłodnicą. Miejsce wydawałoby się idealne dla dobrze prosperującej i działającej na skalę światową firmy, niestety również nie zostało wybrane. Działka spełniała wszystkie walory i dawała wiele możliwości natomiast badania gruntu wykazały fatalne podłoże co generowało zbyt duży koszt wiążący się z poprawą jego jakości.  W efekcie końcowym to klimat miejsca, otwartość przestrzeni, przywiązanie do obiektu posiadającego historię i okazja na rynku nieruchomości zdecydowały o nowej lokalizacji.
Zespół inżynierów i projektantów wielobranżowej pracowni Rafała Drobczyka i Anny Jackowicz stanął na wysokości zadania idealnie wpisując Potrzebę Inwestora w mury dawnego Liceum Medycznego, obiektu wybudowanego w 1927 roku. Oddana do użytkowania w 2017 roku nowa siedziba firmy Xsolve znajduje się przy ul. Królowej Bony 13, zaledwie 650m od gliwickiego rynku w samym centrum miasta.

 

Potrzeba

Wymagania klienta, zdecydowanego i doskonale znającego swoje potrzeby sprawiły, że założenia projektowe nie mogły odnosić się tylko do dobrego designu i ergonomicznej przestrzeni. Według Inwestora biuro poprzez sposób aranżacji miało przenieść metody zwinnego prowadzenia projektów (Agile) na  przestrzeń biurową, pobudzać użytkowników do kreatywnej pracy, mającej realny wpływ na rozwój firmy. Miejsca pracy nie są przypisane do danego pracownika, panuje tutaj zupełna dowolność. Tradycyjny open space uzupełniony o dodatkowe „roomy” dające wiele możliwości zarówno spotkań jak  również odpoczynku i relaksu, czy pracy indywidualnej. Ponad to taka hybrydowa przestrzeń wciąż może się zmieniać, pozwalając na niemal dowolną aranżację wnętrz dopasowaną do aktualnych potrzeb użytkowników.

 

Układ funkcjonalny

Głównym założeniem aranżacji lokalu było stworzenie ciekawego wnętrza zachowując potrzeby Inwestora dotyczące układu funkcjonalnego oraz filozofii pracy firmy xSolve. Rzut budynku ma kształt wydłużonego prostokąta w którym wewnętrzne ciągi komunikacyjne, łączące wejścia oraz dzielące przestrzeń na podstawowe funkcje przebiegają w osi krótszej ściany budynku. Główną funkcję, którą stanowią miejsca pracy, zaprojektowano jako reprezentacyjną, widoczną od strony ul. Królowej Bony poprzez duże okna dawnej sali gimnastycznej, zapewniające wielogodzinny dostęp do światła dziennego.  Od tej strony znajduje się również wejście do biura z przestronnym holem wyposażonym w miejsca nieformalnych rozmów i luźnych spotkań. Od strony dziedzińca i strefy parkingów, utworzonych w zamkniętym kwartale kamienic przewidziano funkcje uzupełniające strefę pracy o zaplecze sanitarno socjalne. W tym ciągu zlokalizowano również salę konferencyjną dla 20 osób oraz pokój hałasu “chaos room”. Na przeciwko zlokalizowano drugą, mniejsza salę konferencyjną z wewnętrznym oknem na open-space. W pokoju obok, skos generowany przez bieg głównej klatki schodowej budynku wykorzystano jako tło dla wyświetlania filmów i projekcji, a całość tworzy kameralną salę kinową. Przy wewnętrznym ciągu komunikacyjnym utworzono pokoje z przeznaczeniem do prowadzenia spotkań wewnętrznych zespołów pracowników, prowadzenia rozmów kwalifikacyjnych i nieformalnych spotkań. Ponadto zrezygnowano z funkcji i formy tradycyjnej kantyny pracowniczej na przestrzeń w formie kawiarni i rozbudowanego zaplecza socjalnego. Wysoką, przestronną przestrzeń dawnej sali gimnastycznej wykorzystano nie tylko na poziomie parteru. Antresola, na którą prowadzi stalowa konstrukcja schodów, nadaje przestrzeni wyjątkowego charakteru i wyrazu. Na jej poziomie również znajdują się miejsca pracy uzupełnione o „silent room” – strefa ciszy i skupienia. Ta unikalna hybrydowa przestrzeń doskonale oddaje główne założenia i potrzeby inwestora. Dodatkowym atutem jest podest sceniczny pozwalający na prowadzenie spotkań i konferencji, a także ważnych eventów firmowych.

Założenia materiałowe

W tak wyjątkowym miejscu jakim jest budynek dawnego Liceum Medycznego z 1927r. materiały użyte w kreowaniu przestrzeni są niezwykle ważnym elementem. Nie ma tutaj miejsca na sztuczność. Wszytko ma być prawdziwe i sprawiać, że użytkownik będzie czuł się dobrze i swobodnie. Aby oddać ducha i zachować prawdziwość tego miejsca odkryto i zaimpregnowano oryginalną cegłę. Betonowe pokryte żywicą posadzki oraz nowa żelbetowa konstrukcja antresoli nadają surowości. Wszelkie elementy instalacji wentylacji i klimatyzacji oraz instalacji elektrycznej poprowadzonej w grafitowych rurkach są uwidocznione przez co nadają wnętrzu loftowego charakteru. W przestrzeniu biura dominuje cegła oraz biel nowych ścian. Ważnym materiałem stało się szkło zastosowane w postaci przegród w systemie bezramowym zapewniając transparentność – tak ważną z punktu widzenia inwestora.

 

 

 

 

 

Zapisz się na newsletter