Powrót

Bielsko - Biała

Pensjonat

LOKALIZACJA: Bielsko-Biała
POWIERZCHNIA ZABUDOWY: 303 m²
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 580 m²
 
Położona w sąsiedztwie Beskidu Śląskiego i Małego, miejscowość Bielsko-Biała to doskonała baza wypadowa na górskie wędrówki. Jako biuro projektowe mogliśmy dołożyć swoją cegiełkę w zabudowie tej malowniczej okolicy. Przy ulicy Polnej powstał zaprojektowany przez nas pensjonat. Nowoczesny budynek, jednocześnie wpisujący się w lokalny krajobraz. W pensjonacie do dyspozycji gości zostało oddanych sześć niezależnych apartamentów, wyposażonych w kuchnię z jadalnią, sypialnię oraz salon. Dodatkowo w budynku znajdują się dwa punkty handlowo-usługowe – salon kosmetyczny oraz kawiarnia otwarta również dla klientów spoza pensjonatu.
W NOWOCZESNYM STYLU
Całe przedsięwzięcie obejmowało przebudowę, a także rozbudowę istniejącego budynku jednorodzinnego. Do aktualnej bryły na rzucie kwadratu, została doprojektowana część prostopadłościenna umieszczona pod kątem względem istniejącej architektury. Budynki łączy przeszklona część, dzięki czemu hol stał się miejscem z którego goście mogą podziwiać piękne górskie krajobrazy. Na całej budowli zawieszone są „domki” (niezależne apartament) z jednospadowymi dachami, za sprawą których całość budynku zyskała dynamiczny i nowoczesny charakter.
NIEOCZYWISTE ROZWIĄZANIA
Budynek w dolnej części wykonany w konstrukcji murowanej został pokryty dodatkowo drewnem wypalanym. Dzięki temu tworzy swoisty kontrast z przekryciem „domków” do którego użyto blachy na rąbek. Zewnętrzne elementy budynku, znajdują również swoje odniesienie w jego wnętrzach. Blacha pokrywająca jedną ze ścian „domku” ma swoje przedłużenie w reprezentacyjnej części holu wejściowego, nadając mu unikatowego charakteru. Dodatkowo ściany w pokojach na najwyższych kondygnacjach zostały wykończone deskami, łącząc tym samym wnętrze z zewnętrzem budynku.

Autorzy:

  • Ewa Mokrosz

  • Maria Plaszczyk

  • Jakub Jaworski

  • Rafał Drobczyk

  • Anna Jackowicz

Więcej projektów