Powrót

Chrzanów

Valeo

INWESTOR: VALEO AUTOSYSTEMY Sp. z o. o.
LOKALIZACJA: Chrzanów
POWIERZCHNIA ZABUDOWY PO ROZBUDOWIE: 8 180,55 m²
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 8 328,14 m²
 
Zadaniem była dobudowa do istniejącej hali produkcyjno – magazynowej.
• nawiązanie do dachu szedowego istniejącej hali,
• rozbudowa zakłada ekspansję w kierunku autostrady A4, na północ od istniejącej hali i dopasowanie jej charakteru do istniejącej zabudowy.
KONSEKWENTNA ROZBUDOWA
Nawiązanie wizualne do istniejącej zabudowy przykrytej dachem szedowym osiągnęliśmy dzięki zakończeniu ściany północnej odwróconym przeszkleniem o geometrii istniejącego dachu. Ponadto przez zastosowanie podobnych materiałów elewacyjnych i tej samej kolorystyki, utrzymaliśmy spójny charakter zakładu.
WYZWANIA TECHNICZNE
Dobudowa do istniejącego budynku zakładała utrzymanie jednego poziomu suwnicy, która miała obsługiwać również nową halę. Wiązało się to z potrzebą zaprojektowania mikro pali pod fundamentami suwnicy poprzedzone szczegółową ekspertyzą techniczną konstrukcji.

Autorzy:

  • Adam Paradowski

  • Łukasz Jasiurkowski

  • Rafał Drobczyk

  • Anna Jackowicz

Więcej projektów