Powrót

Gliwice

XSOLVE

INWESTOR: XSOLVE, CHILID
LOKALIZACJA: Gliwice
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 1 120 m²

„Wybierz pracę, którą kochasz, a nie przepracujesz ani jednego dnia więcej w Twoim życiu” – Konfucjusz
Inwestor postawił przed nami zadanie zaprojektowania przestrzeni biurowej, która będzie zaprzeczeniem stereotypowych biur. Wnętrze miało poprawić optymalizację pracy jednocześnie dając pracownikowi pełną swobodę, sprzyjać kreatywności i możliwości zindywidualizowania systemu pracy. Jednym słowem w tym miejscu praca ma być czystą przyjemnością. Przestrzeń, którą mieliśmy zaprojektować mieści się w zabytkowym budynku z 1927 r. pełniącego niegdyś funkcję Liceum Medycznego. Naszym celem było wprowadzenie nowoczesnych rozwiązań przy jednoczesnym podkreśleniu wyjątkowych walorów historycznego budynku.    
BIURO PRZYJAZNE PRACOWNIKOM
Głównym założeniem było zaprojektowanie elastycznego wnętrza spełniającego potrzeby pracy w duchu aglie, czyli zwinnej pracy. Postawiliśmy na zwiększenie powierzchni użytkowej poprzez zaprojektowanie antresoli z miejscem do skupienia i odpoczynku. W strefie relaksu poza pokojami ciszy znajdują się bujaki, kanapy i duży taras. Na parterze stworzyliśmy otwartą przestrzeń do pracy, z podestem oraz wydzielonymi salkami konferencyjnymi. Tradycyjną kantynę zastąpiło miejsce w którym można poczuć się jak przytulnej kawiarni. Dopełnieniem wyjątkowego charakteru wnętrza są oryginalne ceglane ściany, betonowa podłoga oraz repliki kilkumetrowych okien, które rozjaśniają i optycznie powiększają wnętrze.

Autorzy:

  • Łukasz Jasiurkowski

  • Barbara Chromec

  • Karolina Banasik

  • Rafał Drobczyk

  • Anna Jackowicz

Więcej projektów